Energimarknaden affärsnyheter för dig i energibranschen

LÄKEMEDELSMARKNADEN SPECIAL Profilen | 21 oktober 2015 21:18

Barbro C. Ehnbom är Årets läkemedelsprofil

Affärskvinnan och riskkapitalisten Barbro C. Ehnbom är Årets läkemedelsprofil 2015. Hon mottog priset i oktober när Läkemedelsmarknaden för nionde året i rad delade ut utmärkelsen.

– Jag är väldigt glad och ärad att bli nominerad till att börja med. Att bli vald känns otroligt hedrande och extra roligt som svensk inom life science, men med New York som bas, säger hon.

Barbro C. Ehnbom är bland annat grundare och ordförande för Swedish-American Life Science Summit, SALSS.

– Jag är stolt att acceptera denna utmärkelse i SALSS namn med dess unga entusiastiska medarbetare och erfarna globala rådgivare. Jag personligen kan ses som en länk mellan läkemedelsindustrin och finansbranschen, som den tedde sig tidigare till dagens globala life science-industri, där Sverige kan spela en viktig roll.

Hon tycker att life science-Sverige har ett gyllene tillfälle framöver.

– Jag tror vi befinner oss i början av en snabbt förändrande life science-värld, där it kommer att revolutionera distribution och administration av hälso- och sjukvård. Jag tror vi kommer se mycket kortare investeringscykler och helt nya källor för sådana. Sverige med sitt goda rykte för både vetenskap och high tech har ett gyllene tillfälle här!

Kan du berätta vad SALSS tänker fokusera på nästa år?

– Nobelpriset i medicin 2015 belönar framsteg inom Infectious Disease, vilket var i fokus på årets SALSS. För SALSS 2016 sätter vi fokus på Value-Based Healthcare, Healthcare it och Alternative Financing. Det sistnämnda innefattar bland annat Venture Philantropy, Family Offices samt Crowdfunding, något jag tror blir viktiga nya finanskällor för life science, säger Barbro C. Ehnbom.

Årets läkemedelsprofil utses av Läkemedelsmarknadens läsare tillsammans med en jury. Barbro C. Ehnbom var en av fyra nominerade i år. 

Hon får priset med följande motivering: 

”Årets Läkemedelsprofil Barbro C. Ehnbom har en enastående förmåga att sammanföra nyckelpersoner från forskarvärlden, läkemedelsbranschen och investerarsfären. Hon bygger landsöverskridande broar mellan människor, företag och akademi för att förbättra förutsättningarna för sjukvård och forskning av hög kvalitet. Hennes insatser generar värde både för individer och samhälle”.

Barbro C. Ehnbom är bosatt i New York och har mer än 30 års erfarenhet från höga positioner i amerikanskt näringsliv, bland annat inom läkemedelsindustrin och på Wall Street. Hon är grundaren och ordförande i det globala life science-mötet Swedish-American Life Science Summit, SALSS. 

SALSS har utvecklats till att bli ett av life science-industrins mest inflytelserika möten, tack vare att det lockar många framträdande personer från näringslivet, akademin, politiken, samt hälso- och sjukvården. Sedan 2001 delar hon ut priset Female Economist of the Year till en kvinnlig student vid Handelshögskolan i Stockholm, där hon själv studerat. Hon driver även nätverket Barbro’s Best and Brightest för att främja unga kvinnliga ledare i Sverige och utomlands.

 

Annika Carpman

Redaktör

Kontakt